Wielkanoc tuż tuż……
Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Zgodnie z tradycją, w niedzielny poranek wielkanocny spożywa się uroczyste śniadanie wielkanocne w gronie rodzinnym. Warto na tą okazję przygotować potrawy na śniadanie oraz obiad, które zaskoczą i posmakują naszym najbliższym.
Oto
propozycja potraw przygotowywanych przez naszych uczniów w Centrum Kształcenia
Praktycznego w Łęczycy pod okiem M. Bąbki
żurek świąteczny
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Jaja faszerowane
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Jaja nadziewane w skorupki
SKŁADNIKI
5 jajek
5 łyżeczek masła
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta
łyżka masła
WYKONANIE
Umyć jajka, ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody, po zagotowaniu trzymać jeszcze 8 minut.
Zdjąć z palnika, przelać zimną wodą, ostudzić.
Jajka razem ze skorupką przekroić wzdłuż na pół – sprawdzi się nóż z karbowanym ostrzem.
Delikatnie wyjmujemy żółtka, potem większą część białka i wrzucić do miseczki.
Jajka rozdrobnić, dodać miękkie masło – utrzeć na masę.
Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą pieprzem.
Masą wykładać połówki skorupek.
Każdą połówkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć chwilę aż będą rumiane na rozgrzanym maśle, farszem do dołu.
Sałatka brokułowa
SKŁADNIKI:
1 brokuł (lub paczka mrożonego)
150 g szynki konserwowej
200 g sera typu feta
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
WYKONANIE:
Brokuł dzielę na różyczki i wrzucam na lekko osolony wrzątek, gotuję max. 5 minut, wykładam na durszlak i pozostawiam do ostygnięcia. Majonez mieszam z jogurtem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ziarna słonecznika i sezam prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia uważając, by się nie przypaliły. Szynkę i ser kroję w kostkę. Na półmisku układam kawałki brokuła, szynki i sera, polewam sosem czosnkowym i posypuję prażonymi ziarnami (a czasami wszystko delikatnie mieszam w salaterce).
Mazurek
składniki:
kruchy spód mazurka:
Do dekoracji
1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, aż masło będzie w drobnych kawałkach, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukier z wanilią siekamy. Wyrabiamy, krótko do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
2. Wałkujemy ciasto formujemy owalne lub prostokątne mazurki, można dorobić rant lub inne dekoracje.
3. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez 20 minut.
4. Dekorujemy według uznania wykorzystując powyższe składniki