7 kwietnia 2019  11:11 

Wielkanoc tuż tuż……

 Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Zgodnie z tradycją, w niedzielny poranek wielkanocny spożywa się uroczyste śniadanie wielkanocne w gronie rodzinnym. Warto na tą okazję przygotować potrawy na śniadanie oraz obiad, które zaskoczą i posmakują naszym najbliższym.

 Oto propozycja potraw przygotowywanych przez naszych uczniów w Centrum Kształcenia Praktycznego w Łęczycy pod okiem M. Bąbki

żurek świąteczny

Opis: Wpis na blogu

SKŁADNIKI  

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plasterek suszonego borowika
  • przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, świeżo zmielony pieprz
  • 250 – 500 ml żurku (zakwasu żytniego)
  • 100 ml śmietany (opcjonalnie)

WYKONANIE

  • Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, obraną cebulę i czosnek, suszonego borowika, przyprawy. Wlać 1,5 litra zimnej wody i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minu do miękkości warzyw.
  • Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka.
  • Dodać żurek – zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem.
Opis: http://4.bp.blogspot.com/-p1pJLwjMta4/T4P8DrP9cgI/AAAAAAAAMVo/FIsoUx8H7Bg/s640/IMG_0353.jpg

Jaja faszerowane 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • rzeżucha

 WYKONANIE

  • Jajka przekroić wzdłuż na pół.
  • Delikatnie wyjąć żółtka.
  • Żółtka utrzeć z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
  • Na koniec wmieszać szczypiorek.
  • Nadzienie włożyć do szprycy i napełnić miejsca po żółtkach.
  • Ozdobić rzeżuchą.
Opis: http://2.bp.blogspot.com/-bzwgPWPJt_c/UVilEQmJeGI/AAAAAAAAZCA/S3ws-oQLz9U/s1600/IMG_6195z.jpg

Jaja nadziewane w skorupki

SKŁADNIKI

5 jajek

5 łyżeczek masła

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz

bułka tarta

łyżka masła

 WYKONANIE

Umyć jajka, ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody, po zagotowaniu trzymać jeszcze 8 minut.

Zdjąć z palnika, przelać zimną wodą, ostudzić.

Jajka razem ze skorupką przekroić wzdłuż na pół – sprawdzi się nóż z karbowanym ostrzem.

Delikatnie wyjmujemy żółtka, potem większą część białka i wrzucić do miseczki.

Jajka rozdrobnić, dodać miękkie masło – utrzeć na masę.

Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą pieprzem.

Masą wykładać połówki skorupek.

Każdą połówkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć chwilę aż będą rumiane na rozgrzanym maśle, farszem do dołu.

Opis: Sałatka z brokułem i serem feta - medium

Sałatka brokułowa

SKŁADNIKI:

1 brokuł (lub paczka mrożonego)

150 g szynki konserwowej

200 g sera typu feta

4 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

2 łyżki sezamu

2 łyżki ziaren słonecznika

WYKONANIE:

Brokuł dzielę na różyczki i wrzucam na lekko osolony wrzątek, gotuję max. 5 minut, wykładam na durszlak i pozostawiam do ostygnięcia. Majonez mieszam z jogurtem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ziarna słonecznika i sezam prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia uważając, by się nie przypaliły. Szynkę i ser kroję w kostkę. Na półmisku układam kawałki brokuła, szynki i sera, polewam sosem czosnkowym i posypuję prażonymi ziarnami (a czasami wszystko delikatnie mieszam w salaterce). 

  •  
  •  
Opis: C:\Users\mariola\Downloads\29405021_1169522516516341_1865529058_o (1).jpg

Mazurek

składniki:

kruchy spód mazurka:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka

Do dekoracji

  • masy kajmakowej
  • polewa czekoladowa
  • lukier królewski

1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, aż masło będzie w drobnych kawałkach, żółtka ucieramy  z cukrem pudrem i cukier z wanilią siekamy. Wyrabiamy, krótko  do momentu, aż ciasto będzie gładkie.

 2. Wałkujemy ciasto formujemy owalne lub prostokątne mazurki, można dorobić rant lub inne dekoracje.

3. Piec  w nagrzanym piekarniku do 180 °C  przez 20 minut.

4. Dekorujemy według uznania wykorzystując powyższe składniki

Śledź Nas i dołącz do Naszej społeczności!
Skip to content