Przepis na pączki – tłusty czwartek
Tłusty czwartek w 2019 roku przypada na 28 lutego!
Karnawał trwa w tym czasie wypiekamy pyszne i mięciutkie pączki, pączusie oraz słodkie i chrupiące faworki, których nie może zabraknąć w całym karnawałe, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Polecamy również oponki i pączki serowe, a także piękne róże karnawałowe, wszystkie znakomite i smaczne……
Dlatego dziś w na zajęciach praktycznych z kl. II tżu przygotowaliśmy coś słodkiego, smażonego na ten wyjątkowy dzień, który musi być obowiązkowo na tłusto, bo to przecież Tłusty Czwartek. 🙂
Pączki domowe:
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 10 dag świeżych drożdży, 150 g cukru, 500 ml mleka, 6 żółtek, 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g masła, 30 ml spirytusu, małe opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli. Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, twarda marmolada z różą do nadzienia, cukier puder do obsypania |
sposób wykonania;
Mąkę przesiać, przygotować rozczyn, – do niedużego garnuszka rozkruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę cukru Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka
temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przysypać
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką i masą jajeczno-cukrową, dodać pozostałe
składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać, aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć
do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, krótko
wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy
pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta
lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie
skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, uformować
kulki, następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć
i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności
od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na
papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Efekty widać na zdjęciach:)