27 lutego 2019  11:37 

Przepis na pączki – tłusty czwartek

Tłusty czwartek w 2019 roku przypada na 28 lutego!

Karnawał trwa w tym czasie wypiekamy  pyszne i mięciutkie pączki, pączusie oraz słodkie i chrupiące faworki, których nie może zabraknąć w całym karnawałe, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Polecamy  również oponki i pączki serowe, a także piękne róże karnawałowe, wszystkie znakomite        i smaczne……

Dlatego dziś w na zajęciach praktycznych z  kl. II tżu  przygotowaliśmy coś słodkiego, smażonego na ten wyjątkowy dzień, który musi być obowiązkowo na tłusto, bo to przecież Tłusty Czwartek. 🙂

Pączki domowe:                                                       

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 10 dag świeżych drożdży, 150 g cukru, 500 ml mleka, 6 żółtek, 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g masła, 30 ml spirytusu, małe opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli.
Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, twarda marmolada z różą do nadzienia, cukier puder do obsypania

sposób wykonania;

Mąkę przesiać, przygotować rozczyn, – do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przysypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką i masą jajeczno-cukrową, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, uformować kulki, następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Efekty widać na zdjęciach:)

Śledź Nas i dołącz do Naszej społeczności!
Skip to content