Zadanie nr 3. Hotelarstwo i usługi gastronomiczne.
Zajęcia z usług gastronomicznych dla uczniów CKZ Łęczyca, które realizowane są w ramach projektu ” Nowy wymiar kształcenia zawodowego w Centrum Kształcenia Zawodowego w Łęczycy”.
Zajęcia prowadzone były równocześnie w dwóch grupach pod opieką nauczycieli:
Grupa 1 prowadzona przez Annę Maryniak
Grupa 2 prowadzona przez Aleksandrę Sas
Od samego rana obie grupy tworzyły kartę menu na wybrane przyjęcie okolicznościowe, a po krótkim wykładzie dotyczącym prawidłowego procesu technologicznego i ekspedycji potraw uczniowie zaczęli pracę od dekoracji stołów. Następnie wszyscy uczestnicy projektu zajęli się przygotowywaniem potraw. Do wykonania młodzież miała:
– rosół wołowo- drobiowy z makaronem naleśnikowym;
-gnocchi z gulaszem wieprzowym;
– kompot francuski;
– ciasto parzone- karpatka i ptysie;
Po sporządzeniu i ekspedycji potraw uczniowie przeszli do oceny organoleptycznej i konsumpcji. Wszyscy byli zachwyceni efektem swojej pracy, potrawy były bardzo smaczne. Uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia!