4 października 2020  12:31 

Zadanie nr 3. Hotelarstwo i usługi gastronomiczne.

Zajęcia z usług gastronomicznych dla uczniów CKZ Łęczyca, które realizowane są w ramach projektu ” Nowy wymiar kształcenia zawodowego w Centrum Kształcenia Zawodowego w Łęczycy”.

Zajęcia prowadzone były równocześnie w dwóch grupach pod opieką nauczycieli:

Grupa 1 prowadzona przez Annę Maryniak

Grupa 2 prowadzona przez Aleksandrę Sas

Od samego rana obie grupy tworzyły kartę menu na wybrane przyjęcie okolicznościowe, a po krótkim wykładzie dotyczącym prawidłowego  procesu technologicznego i ekspedycji potraw uczniowie zaczęli pracę od dekoracji stołów. Następnie wszyscy uczestnicy projektu zajęli się przygotowywaniem potraw. Do wykonania młodzież miała:

– rosół wołowo- drobiowy z makaronem naleśnikowym;

-gnocchi z gulaszem wieprzowym;

– kompot francuski;

– ciasto parzone- karpatka i ptysie;

Po sporządzeniu i ekspedycji potraw uczniowie przeszli do oceny organoleptycznej i konsumpcji. Wszyscy byli zachwyceni efektem swojej pracy, potrawy były bardzo smaczne. Uczestnicy z niecierpliwością czekają  na kolejne zajęcia!

Śledź Nas i dołącz do Naszej społeczności!
Skip to content